تاریخ فرهنگی ایران مدرن
پروژه تاریخ فرهنگی به بررسی گسترده فرهنگ ایران در قرن بیستم اختصاص دارد و در آن، فرهنگ معاصر ایران، عمدتا از خلال یازده ورودی، مطالعه و ارائه خواهد شد. این یازده مدخل برای گردآوری داده‌ها و پژوهش بر آن‌ها پیش بینی شده اند و عبارتند از: شخصیت ها (کنشگران)، نهادها، آثار، فرآیندها، رویدادها، زمان، مکان، اشیاء، مفاهیم، اسناد و سایر.

معرفی کتاب حکایت دختران قوچان: از یادرفته‌های انقلاب مشروطیت

نویسنده: حمیده محمدزاده

این کتاب در باره فروش دختران قوچانی به ترکمانان و ارامنه عشق آباد در بهار سال ۱۳۲۳هجری قمری در دوران حکومت آصف‌الدوله در خراسان و به اسارت رفتن زنان باشقانلو در ماه رمضان همان سال در زمان حکمرانی سالار مفخم و حمله ترکمانان به ناحیه بجنورد می باشد. اگرچه فقر رعیت و ظلم حاکم و حکومت و حتی دخترفروشی واقعه‌ای بی‌سابقه نبود ولی همزمانی‌اش با جنبش مشروطه این دو حادثه را به سرعت تبدیل به یکی از داستان‌های تظلم «ملت» علیه «دولت» ساخت و براهمیت و حساس بودن این موضوع دامن زد و بدین ترتیب بود که زبانزد عام و خاص گشت.
کتاب حاضر از دو بخش تشکیل یافته است که در بخش اول کتاب، مؤلف گزارش و شرح کامل ودقیقی از داستان فروش دختران قوچان و به اسارت رفتن زنان باشقانلو که از متون و منابع مختلف تاریخی استخراج نموده را شرح می دهد و پس از مطالعه دقیق این اسناد و مدارک و مقایسه روایت‏های گوناگون از این ماجرا، روایتی مستند و کامل از این ماجرا ارائه می دهد. در بخش دوم کتاب که بخش مهم و اصلی می باشد نویسنده به تجزیه و تحلیل این وقایع (فروش دختران قوچانی و به اسارات رفتن زنان باشقانولو)، بررسی نقش عوامل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در اهمیت یافتن این رویدادها و نفش و تاثیری که این اتفاقات در انقلاب مشروطه داشته و مطرح شدن این واقعه در مجلس اول و دوم مشروطه و تظلم خواهی ملت پرداخته است. همچنین مؤلف در این بخش تلاش کرده است به این سؤال پاسخ دهد؛ به چه دلایلی این ماجرا در انقلاب مشروطه اهمیت نیافت و از عوامل خیزش مردم تلقی نگردید و خیلی زود به دست فراموشی سپرده شد.

اطلاعات کتاب:
نویسنده: افسانه نجم آبادی
سال چاپ: ۱۹۹۵
انتشارات: باران
محل انتشار: سوئد
تعداد صفحات: ۳۱۲